Кампания спрямо лица, посочили в годишните си финансови отчети, че държат в брой над 100 000 лева в брой, започна Националната агенция за приходите. От териториалната дирекция във Велико Търново уточняват за Агенция "Фокус“, че в региона има около 1000 такива случая, а на национално ниво те са близо 12 800.

Данъчните инспектори вече започват проверки и ревизии на 180 дружества, регистрирани в териториалната дирекция, като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети. Общо 2500 фирми в страната ще бъдат проверени.

Наред с контролната кампания на място, рисковите лица ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че са допуснати неточности.

Дружествата, допуснали технически грешки, могат да се възползват от предоставената им възможност да коригират сами данните и да подадат счетоводните си данни отново.        

"В духа на партньорски подход, НАП информира бизнеса за възможностите за корекции в декларираните данни. Отчитаме положителен ефект от кампанията през предходната година върху поведението на дружествата. Много от тях разпределиха дивидент и платиха данъка за това, други коригираха годишните си финансови отчети“, отбелязва заместник изпълнителният директор на НАП Зоя Габровска.