Пред деветокласници от Професионалната гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов", младши съдия Борис Царчински говори за "Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството." Под ръководството на г-жа Станислава Божкова 25 ученици от специалностите "Икономическа информатика" – дуално обучение и "Малък и среден бизнес" на IX "б" клас слушаха с интерес представената лекция, съобщиха от Окръжен съд - Търговище.

"Интернет е на една ръка разстояние и това дава неговите предимства" – започна своята презентация магистратът. Всеки млад човек в днешно време използва смартфон и в условията на пандемията се научихме да учим и работим и онлайн.

Достъпност, удобство, комуникация на различни хора от различни места са също плюсовете, но не трябва да забравяме и предизвикателствата, пред които ни изправя интернет пространството, отбеляза съдия Царчински. Поверителността на информацията – възможността за фишинг атаки и злоупотреба с лични данни, насърчаването към застоял начин на живот, водещ до емоционални и психологически проблеми, предлагането на незаконни услуги, липсата на пряк контакт със събеседника са все недостатъци в социалните мрежи.

Специално внимание се обърна на това как да различаваме фалшивите новини от истинските. Тук младши съдията акцентира върху признаците, по които можем да познаем fake news, както и белезите на съмнителни писма, попаднали в електронната ни поща, целящи кражба на акаунт или на средства от банковата ни сметка – времето на получаване, институцията подател, обръщение, данни за обратна връзка, правописни грешки в писмото, стил на писане – използване на Гугъл преводач.

В заключение се разгледаха правилата за безопасно интернет поведение и бяха раздадени образователни материали за "Защита в дигиталния свят", предоставени от Висшия съдебен съвет.

Часът завърши с благодарност към младши съдия Царчински за представената интересна тема. Лекцията е първа по рода си, осъществена в Професионалната гимназия по икономическа информатика. Участниците в нея изразиха надежда за още инициативи, свързани с Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Срещата беше осъществена с любезното съдействие на ръководството на училището в лицето на директора г-жа Виолета Вичева – Иванова и РУО – Търговище.

Припомняме, че младши съдия Борис Царчински е един от магистратите, които бяха поощрени с отличие "служебна благодарност и грамота" от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за активно участие в Образователната програма.