Община Пловдив намалява още броя на автобусите по линиите на градския транспорт, разбра "Фокус". В сайта ѝ е поместен проект на документ, който предвижда редуцирането им през лятото. 

Интересна е причината, която е посочена като аргумент за това - а именно ремонтите на пътната инфраструктура. Така пловдивчани страдат един път заради продължителните ремонти и цялото неудобство, съпътстващо ги - мръсотия, задръстване, спорадична липса на вода, електричество, невъзможността за нормално придвижване с какъвто и да е било собствен транспорт - автомобил, велосипед или тротинетка, дори пеш. Сега те ще бъдат подложени на още по-голямо неудобство и изпитание, тъй като алтернативата за придвижване - градският транспорт, става поредната химера в живота на Пловдив. 

Градът е с близо 400 000 жители. Като добавим и тези на съседните общини - Марица, Родопи, Куклен, Стамболийски, дори Кричим, то той никога не страда от липса на обществен, социален и икономически живот. Вместо Община Пловдив да осигури редовен, нормален, модерен и истински градски транспорт, който хората да предпочетат и да слязат от автомобилите си, то положението по улиците на града става още по-напечено.

Интересно е, че в документа се изтъква, че промяната е “съобразена с нуждата да се предостави адекватно решение за жителите и гостите на гр. Пловдив, в условията на текущи и продължаващи ремонтни дейности, както и с оглед очакванията за намален пътникопоток през летния сезон и практиката от предишни години във връзка в спада на услугата." 

Конкретните ремонти, заради които се намалява броят на автобусите, посочени в проекта на документа, са:

Предстоящ ремонт на северното платно на бул. "Хаджи Димитър", линии: 12, 26, 29, 222.

Ремонт на кръговото кръстовище на Централна гара със северното платно на бул. "Христо Ботев" и източното платно на бул. "Руски", както и предстоящо цялостно затваряне на бул. "Васил Априлов" пред кино "Гео Милев", линии: 12, 16, 17, 18, 24, 113, 116, 222.

Продължаващ ремонт на ул. "Даме Груев", линии: 11, 37.

Ремонт на бул. "Голямоконарско шосе", линии: 11, 93, 113.

Продължаващ ремонт на ул. "Брезовско шосе", линии: 9, 12, 15.

Продължаващ ремонт и полагане на тръби на южния колектор по бул. “Ал. Стамболийски", линии: 1, 7, 11, 16, 36.

Предстоящ ремонт на ул. "Рогошко шосе‘‘, линии: 7, 27.

Понастоящем затворени и предстоящи за затваряне части от бул. ,"Дунав", линии: 1, 25.

Предстоящо затваряне за СМР на кръстовището на ул. "Модър" с ул. "Коматевско шосе", линии: 1, 20, 27, 113.

От община Пловдив изтъкват, че "през летния сезон, във връзка с лятната ваканция на ученици и студенти, сезонните отпуски на работещите, както и планираните отпуски на водачите на автобусите в периода 15.06 -30.09, се очаква намален пътникопоток, практика, свързана със спада на ползващите услугата в летните месеци на годината." 

Тук е въпросът да попитаме, макар и риторично - това ще окаже ли влияние и ще бъдат ли намалени общинските компенсации, които се изплащат на превозвачите?

Липса на каквото и да е отражение с действителността е и становището, че намаляването "ще подобри пътнотранспортната обстановка в гр. Пловдив, като се съобрази ситуацията с ремонтните дейности и намаления пътникопоток през летните месеци."

Срокът за действието на нововъведението е 15.06.2023 до 30.09.2023. Припомняме, че с обявяване на епидемията от COVID-19 през 2020 г. броят на колите в градския транспорт на Пловдив беше намален и досега той не е възстановен, а разписанието им оттогава е на по-големи интервали. Като причина за това тогава от администрацията бе посочена по-малкият брой пътници, които се движат в автобусите.

Според сегашния проект новата промяна касае намаляване на броя на автобусите по маршрутните разписания допълнително с 15% за делнично разписание и 9,2 % за празнично разписание на основните автобусни линии от Общинската транспортна схема на Община Пловдив.

В рамките на 30 дни от публикуването на проекта на документа пловдивчани ще имат право да дават своите предложения за промяна или да не се съгласят с предложението за промяна - на e-mail: op_okt@plovdiv.bg или в деловодството на ОП "Организация и контрол на транспорта", бул. "Шести септември" № 274, ет. 4.