Противопожарната служба в Кюстендил показа техниката си, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Събитието беше на централния площад "Велбъжд“ в града под "Хисарлъка“, където под звуците на националния химн беше издигнат българският трикольор, закачен на 30-метрова механична стълба.

На събитието присъстваха комисар Светослав Георгиев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, областният управител Александър Пандурски, зам.-кметът Росица Плачкова, секретарят на Община Кюстендил Светослав Василев, много граждани.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с кюстендилското духовенство, отслужитържествен водосвет. Събитието е част от програмата за отбелязване на професионалния празник на служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – 14 септември.

"На 14 септември 1905 година е свикан първия пожарникарски събор. На този събор се взимат важни решения, свързани с устройството и дейността на пожарните команди в България, статута на пожарникарите, осигуреността с пожарна техника. През 1995 година с решение на Министерски съвет, 14 септември е обявен за празник на пожарникарите“, каза к news pic 2
© Фокус
омисар Светослав Георгиев. По думите му противопожарната служба в Кюстендил има много специализирана техника, а личният състав е обучен и работи добре с нея. Има високопроходима техника, техника за гасене на горски пожари в трудни условия.

"За момента много е благосклонна природата към Кюстендилска област. 812 е броят на произшествията от началото на годината, а миналата година произшествията са били 912. Колегите се справиха и искам да им благодаря за целия труд, за грижите които полагат за опазване на живота, здравето и имуществото на гражданите“, допълни Георгиев.

Венцеслав ИЛЧЕВ