От днес влизат в сила мерките в Пловдив и областта заради грипната епидемия. Ето какво казва по този повод шефката на РЗИ в града под тепетата Сийка Димчева:

На основание чл. 63а. ал.2 от Закона за здравето чл. 73 от Административно-процесуалния кодекс, с оглед увеличената заболяемост, достигнала епидемични стойности, от грип и ОРЗ на територията на област Пловдив, решение на Областен оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ от 16.01.2323 г. за обявяване на грипна епидемия, както и след съгласуване с главния държавен здравен инспектор за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Пловдив

Нареждам:

 

Въвеждам следните временни противоепидемични мерки на територията на област Пловдив, считано от днес до З0 януари включително, както следва:

- Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца.

- Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват ст общопрактикуващите лекари.

- Преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ

- Провеждане на засилен сутрешен филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми на грип и ОРЗ, като откритите болни деца се връщат по домовете им. Не се допускат до работа забелели лица от персонала на детските заведения. Извършване на засилена текуща дезинфекция на повърхности играчки, двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

- Преустановяване на свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги ст резидентен тип за деца и възрастни.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени е зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Пловдив.