Блокадата на автомагистрала "Струма“ при километър 59 продължава, предаде репортер на "Фокус“. Протестиращите отстояват исканията си, вписани в декларация до Министерски съвет и Народното събрание.

"Министър-председателят ни покани на разговор утре, но според нас този вариант на диалог е изчерпан. Нашите искания са към Народното събрание. Губи се време с тези покани за среща“, коментира Йорданка Германова от КТ "Подкрепа“ – Дупница.

Исканията са в шест точки. Сред тях са: Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната; Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023; Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на Република България до 2050 година със задължително участие на социалните партньори; Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 година, до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

Протестиращите настояват за  прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в Териториалния план на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти, както и категорично отпадане от Териториалния план на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Венцеслав ИЛЧЕВ