Нов протест пред Съдебната палата ще има в четвъртък, 9 февруари. Мирната демонстрация на близки и роднини на загиналите в катастрофата край Кадиево Тодор Бараков и Виктор Василев ще се проведе час преди поредното съдебно заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

За протеста съобщи бащата на Тошко - Тодор Бараков:

"Приятели, на 09.02.2023 г. от 12.30 часа ще излезем за единадесети път на мирен протест пред Съдебната палата в Пловдив, за да кажем своето "Не!" на снизхождението за дрогираните престъпници зад волана, които убиват хора по пътищата!

Ние няма да се откажем, колкото и отлагания и шиканирания на делото да причиниха Петър Маринашки и защитниците му! Тези хора нямат съвест, но циркаджийските изпълнения, които причиниха отлагане делото, няма да ни спрат! Справедливостта винаги идва и дори късно, "въздава" на всекиму заслуженото!

Няма да допуснем делото да потъне в забрава и Петър Маринашки "тихомълком" да получи леко наказание!

Очаквам за пореден път да ни подкрепите и да присъствате на протеста. Благодарен съм на всички, които отделяте от времето си, за да се солидаризирате с нас – тези, които изгубихме децата си!".

Припомняме, че Петър Маринашки е признат за виновен с присъда от 7 януари 2022 г. на Пловдивския окръжен съд в причиняване на катастрофата, при която издъхват Тодор Бараков (16 г.) и Виктор Василев (17 г.). Тежкият пътен инцидент става на 11 ноември 2020 г. Маринашки управлявал БМВ след употреба на наркотично вещество - тетрахидроканабинол (марихуана, канабис), нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на двете момчета и средна телесна повреда на Николай Лисков.

Пловдивският окръжен съд постанови присъда от 5 години лишаване от свобода за виновния водач и го лиши от право да управлява МПС за срок от 8 години. В Апелативен съд - Пловдив е образувано дело по протест от Окръжна прокуратура, жалби на близките на пострадалите и на самия обвиняем срещу наказанието му.

На предстоящото съдебно заседание на 9 февруари от 13.30 ч. трябва да бъде представена съдебната химико-токсилогична експертиза.