Граждански протест срещу фотоволтаици върху земеделски земи се състоя в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Протестът беше пред сградата на Община Кюстендил.  Хората посочиха, че са против изграждането на соларни паркове върху земеделски площи. Според тях плодородната земя не заслужава подобно отношение.

"Против съм фотоволтаиците, които се строят. 1 300 дка е много голяма площ. Очаква се в региона да стъпят още две фирми, които искат да застроят още 6 000 дка. Стратегията на Общината е да се прави туризъм“, каза Антонина Шипарова.

Хората се надяват местната управа да спре предстоящото изграждане на соларните паркове. Те искат природата да остане чиста.

При протестиращите дойдоха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и председателят на Общински съвет Димитър Велинов.

Кметът посочи, че не може да коментира дали изграждащия се край града фотоволтаичен парк е законен или не. Той посочи, че вече е имало проверки от страна на компетентните органи, предстои още една. При първите две проверки не са открити нарушения. "Моята позиция остава непроменена. Върху общински земи няма да позволя да се построи 1 кв. м. фотоволтаик. В случая става въпрос за частни земи, продадени от собствениците“, каза Огнян Атанасов.