Протестно автошествие блокира центъра на София. Митингът е под наслов "Стоп на беззаконието по пътищата", предаде репортер на "Фокус".

В него се включиха сдружения на родители, чиито деца са загинали в катастрофи, таксиметрови шофьори и протестиращите срещу реорганизацията на бул. "Патриарх Евтимий". Европейският център за транспортни политики също участва.

Недоволството продължи до сградата на Общината на ул. "Московска" 33, където граждани изказаха мнението си срещу реорганизацията на движението в центъра на София. За коментар пред Общината излязоха Антон Хекимян, Иван Таков и Прошко Прошков.

Сред исканията на гражданите е и оставката на общинския съветник Благовест Георгиев.

"Важно е да се обърне внимание на действието, или по-скоро бездействието, от страна на Спаси София. Аз съм сигурен, че на тях не им е било нужно дълго време да убеждават Благовест Георгиев да бъде общински съветник, но явно нямат власт да го накарат да напусне. Те го крият в комисия за гражданите и по правилник няма какво да се предприеме. Но те имат лост, с който да му въздействат. Истинска гавра е случилото се! От тук нататък всичко е в ръцете на "спасителите на промяната", каза Антон Хекимян.

По думите на Прошко Прошков е било извършено грубо беззаконие, пренебрежение на гражданите и създаване на нескопосани проблеми. "Има нещо по-важно от Наказателния кодекс и това е моралният такъв". И добави: "Организацията на движението е невалидна и незаконна, но все още изчакваме решението на Върховния административен съд, който трябва да ограничи тези действия"

"Васил Терзиев се скри. Борис Бонев се скри. Те се крият зад розови фрази. Все още обаче няма проект. Ако имаше проект, господин Бонев щеше да го разнася напред-назад. Но те си направиха само едно парти с колчета и боя, която вече се олющва", смята бившият кандидат за кмет на София Антон Хекимян. "Никой не е против велоалеите, но нека е съгласувано и безопасно"

Иван Таков уточни, че той също не е против велоалеите, но е трябвало да са двупосочни, да се махне бус лентата и да останат паркоместата. "Ангажиментът в момента е на кмета да върне старата организация на движението и да се намери компромис за всички заинтересовани страни".

На този етап очакваме становището на Върховния административен съд.

"Вече има няколко подадени сигнала до прокуратурата. Чакаме решението на съда. То сигурно ще е като на първа инстанция", каза Таков.

"Десетки хиляди столичани бяха ощетени и се видя сметката на четири булеварда, по които не е имало проблем с движението. Тук няма повод за веселие! Ние ви чухме! Доколкото е в нашите правомощия, ще се съобразим с вашите желания".

Лора ДИМИТРОВА