С фалстарт започна и гледането на мярката за неотклонение на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в корупционни схеми. Причината е, че здравословното състояние на арестувания не позволи той да се яви в съда в Търговище. Припомняме, че след специализираната акция в понеделник, при която той и баща му бяха задържани Ешрефов получи криза и беше диагностициран с микроинсулт. Той продължава да е в болницата в Омуртаг.

Първоначално прокуратурата предложи гледането на "мярката за постоянно неотклонение" на Ешреф Ешрефов да бъде в болницата в Омуртаг. Въпреки направената подготовка малко по-късно, заседанието беше преместено в съда в Търговище, но без присъствието на кмета, предаде обществената телевизия. В залата двамата адвокати на Ешрефов пледираха, че е недопустимо той да отсъства.

"Според мен не може. Дори и да го доведат до съдебна зала, не знам дали осъзнава какво се случва в момента предвид това, което е установено, като състояние", каза Калин Маречков - адвокат на Ешреф Ешрефов.

Наложи се да бъде направена кратка пауза, за да се реши дали заседанието да продължи без Ешрефов. По-късно съдия Драганов постанови, че прекратява заседанието. Така автоматично отпадна и мярката "задържане под стража“ за 72 часа поради изтичането ѝ. Драганов постанови спешно да се направи на обвиняемия експертиза от медицински специалисти от Шумен. Прокурорът по делото Николай Гугушев не възрази на решението на съда.

"Какво считам или не считам, това е отделен въпрос, но има Европейска конвенция за правата на човека. Има Конституция на Република България, има Процесуален кодекс. Прокуратурата по никакъв начин не може да не съобразява своите действия със закона. Тоест, ние съблюдаваме действията си със закона", заяви Николай Гугушев - прокурор.

Припомняме, че Ешреф Ешрефов и баща му Хасан Хасанов бяха арестувани по обвинение за участие в организирана престъпна група, свързана с длъжностни престъпления. Мярката на Хасанов беше гледана късно снощи, като съдът го остави в ареста за постоянно. Следващото заседание за мярката за неотклонение на кмета на Омуртаг е на 28 февруари.