Колко опасно е да изхвърляме фасовете си в природата ни разкрива изложба във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Експозицията е част от кампанията #ПромениКартинката и отговаря на въпроси като: Колко време отнема на един неправилно изхвърлен цигарен фас да се разгради? Колко цигарени фасове се изхвърлят неправилно? Какво можем да направим, за да се противопоставим на проблема?

Паната са монтирани на строителна ограда в началото на Самоводската чаршия в старата столица - емблематична пешеходна зона в града и ще останат тук до края на май. Организаторите на експозицията от Филип Морис България уточняват, че мястото не е избрано случайно - целта е да се достигне до максимален брой хора, които да се замислят повече за това дали пазят достатъчно околната среда. Чрез атрактивните визии на плакатите, провокативни послания и много факти те разказват за проблема и за това как той може да се разреши.

"Ние правим тази кампания от почти две години. #ПромениКартинката е информационна кампания, с която се опитваме да привлечем вниманието на обществото към повсеместния проблем за замъсряването с цигарени фасове. Докато говорим за цигарени фасове, естествено говорим и за културата за изхвърляне на всякакви отпадъци или по-скоро липсата на такава при някои хора. Проблемът е, че всеки един филтър на тютюнево изделие съдържа целулозен ацетат, това е биопластмаса, направена от дървесина, а не от нефтени продукти както пластмасовите бутилки, но въпреки това е полимер, който не отговаря на изискванията за биоразградимост. Разграждането му може да отнеме до 15 години. Това е изключително дълго време, а много малко хора занят този факт - едва 13% от пълнолетните пушачи в световен мащаб, други над 75% смятат, че филтрите се разграждат при първия дъжд", казвазва Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие в компанията.

Тя допълва и, че кампанията има успех, но не толкова бърз, колко на организаторите им се иска. Въпреки това прави положителна прогноза, че ако хората са съвестни, вслушват се и най-вече изпълняват съветите на природозащитниците проблмеът може да бъде решен до 5-6 години.

В рамките на инициативата студенти от НАТФИЗ са направили и специални видеоклипове, с които представят глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове през призмата на изкуството, отправяйки апел за отговорно потребителско поведение. Видеата можете да разгледате на интернет сайта на кампанията www.promenikartinkata.bg и на Facebook страницата на кампанията #ПромениКартинката.

Именно това е и идеята на съвместния проект за пътуваща изложба, който се изпълнява с фондация Optimistas - да се достигне до възможно най-много хора. Следващите градове, в котио #ПромениКартинката ще гостува са Габрово, Русе, Бургас, Видин и Белоградчик.

Луиза ТРАНЧЕВА