Всяка секунда по света се изхвърлят неправилно десетки хиляди фасове, за чието разграждане са нужни между 3 месеца и 15 години. За да алармира за този проблем, Филип Морис България стартира информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да повиши информираността за замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и да провокира към отговорно потребителско поведение.

Кампанията продължава да разкрива фактите около проблема с откриването на изложба във Варна, със съдействието на община Варна и организация Optimistas. Информационните пана, включващи атрактивни визии и данни за замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове, ще могат да бъдат видени до 30 юни пред Дома на архитекта. Изложбата е част от активностите на кампанията, която тази година иска да #ПромениКартинката в арт кварталите в страната, част от които е и Таляна, отличаващ се с културно-историческото си наследство и артистична енергия.

“Според плашещата статистика всяка четвърта изпушена цигара попада в парка, на улицата или на плажа, вместо в кошчето. Вярваме, че информационната кампания #ПромениКартинката може да промени нагласите в обществото към този глобален проблем, който по един или друг начин засяга всеки един от нас. Щастливи сме, че изложбата се пренесе и в морската ни столица, за да запознае Варна и гостите на града с фактите около проблема, който засяга всеки един от нас“, сподели по време на събитието Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България.

За да провокира към отговорно потребителско поведение, тази пролет #ПромениКартинката се впусна във вълнуваща колаборация с НАТФИЗ. 7 екипа от студенти 2-и курс в специалностите режисура, операторско майсторство, драматургия, монтаж, звук и продуцентство създадоха видеа, вдъхновени от информационната кампания и представиха глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове през призмата на изкуството, отправяйки апел за грижа към природата.



Гледайте специално създадените видеа на #ПромениКартинката съвместно с НАТФИЗ тук Специални проекти - Промени Картинката (promenikartinkata.bg)

От старта си кампанията #ПромениКартинката привлича вниманието на обществото с различни инициативи. През лятото на 2021 г. бяха поставени въздействащи визии по 40 плажа на българското Черноморие, а през есента бяха организирани доброволчески акции по почистване в 5 български града: Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе. По време на почистванията близо 180 доброволци, над 50 служители на Филип Морис България, партньори и поддръжници от местните общини събраха общо 620 кг фасове и други отпадъци. На Световния ден за почистване на околната среда, 18 септември, пък бе открита и едномесечна изложба с информационни пана на #ПромениКартинката в Градската градина в Пловдив. Веднага след това изложбата се пренесе и в София в градинката на НДК, където атрактивните визии провокираха вниманието на минувачите, а през тази пролет, изложба бе открита и пред Народен театър "Иван Вазов“.

В кампанията, с призив за активност, се включват и известни лица, които припознават каузата на #ПромениКартинката. Сред тях са музикантите от група Остава, писателят, музикант и радиоводещ Гери Турийска, журналистът и радио водещ Ники Кънчев и PR експертът Ива Екимова.

Научете повече за фактите около глобалния проблем със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове на www.promenikartinkata.bg и на Facebook страницата на кампанията #ПромениКартинката