Кметът на София Васил Терзиев се похвали със старта на пролетното залесяване около София с пост във фейсбук. Той благодари на всички граждани, включили се в засаждането на дъбови фиданки в район Нови Искър. 

Градончалникът обяви, че заради залесяването ще бъдете открита и временна спирка на градския транспорт. Той обяви и че предстои залесяването на още близо 1000 дръвчета по улици, булеварди и паркове. 

Целият пост: 

Днес заедно с доброволци започнахме пролетното залесяване около София, с което разширяваме площта на "Новата гора". Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ни да засадим повече фиданки от дъб край с. Негован, район Нови Искър. В рамките на следващите почивни дни до 19 май с доброволци ще засадим 20 000 широколистни фиданки на площ от 30 дка. Целта е да изградим зелен пояс около града.

За удобството на гражданите през периода на залесяването Столична община ще открие временна спирка на градския транспорт "Новата гора на София-2“ по маршрута на автобусна линия № 20.

Увеличаването на зелените площи е приоритет в екологичната ни дейност. Продължаваме засаждането на 700 дървета по улици и булеварди и още 300 в парковете на града.

От 2017 г. с помощта на доброволци са засадени 160 000 фиданки в Суходол, Абдовица и Негован. Щастливи сме, че гражданите на столицата ни помагат да направим София по-зелена.

Получихме обратна връзка от участвалите в предишните залесителни кампании, че много фиданки не са оцелели заради липса на последваща грижа. Затова от тази година се ангажираме да поливаме дръвчетата, като започнем още от днес, за да имаме гаранция, че ще оцелеят. Освен това тази година фиданките ще са по-високи, което им дава допълнителен шанс да се захванат.

В рамките на инициативата "Новата гора“ изградихме и кът на "Екоравновесие“, където можете да видите три прекрасни кученца, отглеждани в общинските приюти. Те очакват своите нови стопани. Един от проблемите, с които се сблъскахме преди няколко месеца, е лошото състояние на общинските приюти за безстопанствени животни. Затова взехме решение да сменим ръководството и да инвестираме допълнителни 800 000 лв. за подобряване на условията на живот на кучетата. Вярвам, че сме на прав път, но проблемът с безстопанствените животни няма да се реши без участието на гражданите. Общинските приюти работят на максималния си капацитет, а това означава, че се грижим за 1300 кучета. Затова призовавам хората да бъдат отговорни към животните. Нека да спрем безконтролния поток на животни към улицата, да не изоставяме домашните си любимци.

Благодаря на всички граждани, които имат отношение към природата, и искат София да бъде по-зелен град. Това означава, че всички ние полагаме споделена грижа за зелените пространства в София и около нея. Поканете ваши приятели, семейства или компаниите, в които работите, да се включат. Нека да сме повече.