Пролетното издание на фестивала на занаятите и изкуствата в Добрич, първо по рода си, ще бъде тридневно - на 26, 27 и 28 май. Това съобщи Пепа Рашева, председател на Фондация "Добруджа - история, традиции, култура“, организатор на събитието с партньор Община Добрич, предаде репортер на "Фокус". Фестивалът стартира при много голям интерес през миналата есен и от тази година ще има две издания - пролетно и есенно.

Трите фестивални дни ще представят част от богатата палитра на българските  традиции и култура. Традиционни и художествени занаяти, творци на приложните и изобразителни изкуства, работилници за малки и големи - всички, които съчетават лично производство с творчество и традиция, ще имат възможност да се изявят.

Танцови и певчески състави от региона ще украсят с музика и усмивки пролетното издание. То ще се състои до сцената на площад "Свобода“. Списъкът на участниците е дълъг: Духов оркестър Добрич с диригент Стоян Монов; Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа“, гл. худ. р-л Стоян Господинов; Смесен хор "Добрич“ при НЧ "Йордан Йовков -1870“, диригент Николай Нейчев; възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски“; Детска фолклорна танцова студия "Добруджа";, гл. худ. р-л Стоян Господинов; Фолклорен танцов ансамбъл "Добротица“, гл. худ. р-л Александър Александров; Детска танцова студия "Добрич“,гл. худ. р-л Александър Александров; Клуб за народни танци "Жътвари“, р-л Мая Бърдарова; Детска танцова школа "Жътвари“, р-л Антония Добрева; Певческа група "Жътвари“, р-л Катя Грекова; Детска певческа група "Жътвари“, р-л Катя Грекова и Акордеонен секстет при НЧ "Йордан Йовков“-1870“, р-л Деян Дженков.

Ретро акценти по време на фестивала ще внесат възпитаници на Професионална  гимназия по транспортно обслужване и лека промишленост, от специалностите "модист“ и "фризьорство“, които ще пресъздадат облекла и прически от началото на 19 век и ретро изложба на автомобили, организирана от Авто-мото клуб "Толбухин“. 

Славеят на Добруджа, както я наричат с обич почитателите - народната певица Галина Дурмушлийска, ще бъде специален гост на фестивала. В рамките на събитието тя ще проведе индивидуални и групови уроци в майсторски клас по "народно пеене“. Участниците от майсторския клас също ще имат възможност да се изявят на сцената, в деня на закриване на фестивала.

Координатите за участие в изложението: FDhtc.bg@gmail.com; 0879880143

и Фейсбук страницата - Фестивал на занаятите и изкуствата - Добрич.

Записването за майсторски клас по народно пеене е възможно по телефона: 089779290 (Галина Дурмушлийска).

Жулиета НИКОЛОВА