367 дка нови гори са залесени през тази пролет в обхвата на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово. Предприятието стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград, съобщават от пресцентъра на Северноцентрално държавно предприятие ДП - Габрово.

Залесителните мероприятия са извършени в седем от териториалните поделения на държавно горско и държавно ловно стопанство.

Пролетно залесяване върху 130 дка са извършили лесовъдите от ДЛС "Дунав" гр. Русе. 99 дка са новите гори в обхвата на ДЛС "Каракуз" гр. Дулово. Държавните горски стопанства в Тутракан и Разград са залесили по над 50 дка. 15 дка са залесени в обхвата на ДГС Свищов, 10 дка в ДЛС "Росица" – гр. Севлиево и 8 дка в ДГС Силистра. За 294 дка от новозалесените площи са използвани тополови фиданки. Всички залесявания са извършени с материал, произведен в разсадниците на предприятието.

Залесяването е дълъг процес, който изисква добра подготовка и последващи грижи за младите гори. Във връзка с извършените пролетни мероприятия и предстоящите есенни, лесовъдите на предприятието са извършили почвоподготовка върху площ от 700 дка. През пролетта на 2023 г. са положени и грижи за 1 114 дка насаждения от предходни години, а върху други 301 дка са извършени дейности за подпомагане на естественото възобновяване. Отгледните сечи без материален добив са засегнали 71 дка, а върху други 1 409 дка е извършено кастрене. При 559 дка стари насаждения са извършени дейности по попълване на горски култури.