Пролетната кампания на инициативата "Капачки за бъдеще" в Ловеч ще се проведе на 20 април. Шатрата ще бъде обособена на паркинга на магазин "Лидл" от 9:30 ч. до 13:30 ч. Ще се събират само пластмасови капачки, на чиято вътрешна страна има номер 2 или 5, и алуминиеви кенчета с номер 41 или обозначение Alu. Метални кенчета със знака Fe няма да се приемат.

Ще бъде поставена и урна за дарения, в която всеки желаещ може да подкрепи инициативата финансово. На място може да се закупи плюшено сърце или капачкояд. Всеки донесъл капачки ще получи грамота.

Кампанията в Ловеч, която е десета поред, е част от националната, провежда се два пъти в годината – през пролетта и през есента. В есенната кампания са събрани над два тона капачки и кенчета. С всяка следваща кампания надграждаме, както с организирания превоз и доброволци, така и със събраните капачки, коментира координаторът за Ловеч Данаил Данаилов.

Бизнесът също дава своята безвъзмездна подкрепа. 50 картонени контейнера за капачки са предоставили от "Восс Аутомотив България“, които са разположени на много места в града и в почти всички обществени институции. Съдействали са и от "Ковано желязо – Томчеви“, които изработили металните сърца за събиране на капачки. Такива сърца има на почти всички възлови места в града – в централната част зад катедралния храм, в кв. "Вароша“, на входа на алеята "Башбунар“, в близост до ж.к. "Здравец“, в зоопарка. На инициативата откликнали и кметовете на селата около Ловеч.

Събраните средства от кампанията са за закупуване на апаратура за 20 детски, родилни и неонатологични отделения в страната, до момента са закупени и оборудвани шест детски линейки, каза още Данаилов. Той призова приготвените капачки да бъдат предадени в пликове или чували.