Пролетна кампания приканва за почистване и озеленяване на Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". "Заедно за една по-чиста Стара Загора“ е мотото на кампания, която обединява институции, представители на бизнеса и неправителствените организации, както и старозагорци в мащабна инициатива по почистване и озеленяване на градски пространства. "Идеята ни не е да излезем в един ден и да почистим около домовете си, а да бъдем отговорни към околната среда постоянно. Кампанията е многопластова и всичко, което представяме днес, е само част от нея. Тя ще се развива във времето. Очакваме предложения и занапред“, обяви ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев.

"В Деня на доброто обявяваме нещо наистина полезно за всички ни – общата ни цел е по-чиста и по-приветлива Стара Загора. На 25 март, всеки, който има желание, може да се включи в общоградското почистване, но и озеленяване на междублокови пространства. Отново обявяваме и конкурс за най-добре поддържана градинка около жилищен блок. Наградите ще бъдат атрактивни“, даде подробности Танев. Той подчерта още, че средата, която ни заобикаля, зависи от всеки един старозагорец. "През април ще насочим фокус към разделното събиране на отпадъци, вярвам, че ще привлечем съмишленици и тогава“, добави той.

Всички, които имат желание и възможност да се включат в кампанията, навръх Благовещение, могат да го заявят до 15 март в съответното Административно бюро или на e-mail адрес press@starazagora.bg. Важно е да съобщят име, адрес и телефон, както и дали само ще почистват или имат необходимост от растителност, която да обогати площта около жилищния им блок.  

Конкурсът, който отново ще търси най-добре поддържано междублоково пространство, очаква участници до 25 май. Всеки, който се грижи за уюта и пъстротата около дома или работното си място, може да изпрати снимки, адрес и телефон за връзка отново на електронен адрес press@starazagora.bg. Получените фотоси ще бъдат публикувани в официалната страница на Дирекция "Транспорт, чистота и екология“ във фейсбук, където ще очакват подкрепа до края на месеца. Победителите ще получат своите награди на 5 юни, когато е Световният ден на околната среда. "Основната мисия на кампанията е да бъде показан и поощрен  добрият граждански пример“, подчерта Радостин Танев.

В пресконференцията участваха още директорът на Дирекция "Транспорт, чистота и екология“ на Община Стара Загора Росица Копривчина и началникът на отдел "Екология“ Пламен Йорданов. По време на срещата с местните медии, Радостин Танев обяви, че предстои стартиране на кампания, която ще бъде насочена към повишаване на информираността на дейността на Общинския приют за безстопанствени животни, както и мерките за ограничаване броя на бездомните кучета в града. От думите му стана ясно, че се предвижда и кампания за безплатна кастрация и на домашни и дворни кучета в града и селата от общината.

Рени АТАНАСОВА