Прокурорите Стефка Якимова – говорител на Апелативна прокуратура – Варна, и Станислав Андонов – заместник-апелативен прокурор, успешно реализираха първия етап от реализирането на образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, осъществена съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, за учебната 2022/2023 година.

В периода от 5 до 15 декември 2022 година те проведоха общо пет срещи с ученици от: Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец“; Професионална гимназия по електротехника, СУ "Димчо Дебелянов“, Професионална гимназия по химична и хранително-вкусови технологии "Дмитрий Ив. Менделеев“ и СУ "Пейо Крачолов Яворов“. Темите, с които децата се запознаха, бяха свързани с разделението на властите, независимостта на съдебната власт и нейната структура, мястото на прокуратурата в нея, същността на професията "прокурор“, отговорностите и задълженията на прокурорите. Освен това прокурорите Якимова и Андонов разказаха интересни случаи от своята практика, коментираха с децата актуални въпроси, свързани с конкретни ситуации, привлекли техния интерес в ежедневието.

Часовете преминаха под формата на дискусия, която имаше ползи и за двете страни. Учениците повишиха своята правна грамотност и култура, получиха разбираеми обяснения на сложни понятия и обогатиха опита си чрез срещата с магистратите от Апелативна прокуратура - Варна. А прокурорите от своя страна опознаха интересите на децата в сферата на правосъдието, набелязаха значимите за тях теми, които могат да залегнат в следващи образователни инициативи, и популяризираха своята работа сред подрастващото поколение.

Един от основните аспекти в противодействието на престъпността е превенцията и създаване на условия да не се допускат престъпления. Чрез възпитаване на чувство на отговорност у децата и запознаването им навреме с факта, че противообществените прояви водят до наказания, се поставят основите за развитието на едно отговорно и активно общество.

Предстои реализирането на Етап 2, в който през месеците януари и февруари прокурори от Окръжна прокуратура – Варна ще се срещнат с учениците. През март и април магистрати от Районната прокуратура в града ще бъдат ангажирани с провеждането на Етап 3 от програмата.