Прокурорите Милена Любенова и Даниел Илиев, говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, се срещнаха днес с ученици от 11 А клас на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ в града. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Магистратите са предоставили на класа издания на Конституцията на Република България и са запознали младежите с техните основни конституционни права и задължения. 

Разговаряли са с тях за ролята и мястото на Прокуратурата в структурата на Съдебната власт в страната, както и за основните функции на прокурорите, за техните правомощия, отговорности и значението на работата им. Разказали са им за избора на професията и за трудностите, с които всеки се сблъсква по своя професионален път. Освен това са обърнали внимание на някои много актуални към днешния ден теми, свързани с престъпленията с наркотични вещества – държане, употреба, разпространение, управление на автомобил след употреба на забранени субстанции.

Учениците са се запознали с наказанията, предвидени от закона за този вид противообществени прояви, и с последствията, които извършването им може да има. Активно са задавали въпроси младежите от Добрич и са успели да впечатлят със своята любознателност. Прокурор Любенова и прокурор Илиев са дискутирали с тях и компютърните престъпления, както и създаването и разпространението на порнографски материали.

Срещата е донесла положителни емоции и за двете страни и е част от поредица, която Окръжната и Районната прокуратури в Добрич са организирали с ученици от областта, с жители на малки населени места, с възрастни хора, с уязвими групи и други.