Прокурори от Районна прокуратура – Кърджали провеждат срещи и разговори с жители на пограничните села в региона и беседват с тях за мигрантския натиск, каналджийството и телефонните измами. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив. Първата проява беше в края на миналата седмица в читалището на с. Чакаларово, обл. Кърджали. Населеното място се намира на няколко километра от границата с Гърция, близо до ГКПП-Маказа.

С жителите на селото се срещнаха Стоян Моневски, районен прокурор на гр. Кърджали, Петя Чотрова, заместник-районен прокурор, Мариана Качарова, прокурор в РП-Кърджали, както и комисар Тодор Щерев, началник на ГПУ-Момчилград, неговият заместник гл. инспектор Димитър Димитров, мл.полицейски инспектор Бисер Станчев от РУ-Момчилград и Иван Хайтов, кмет на с. Чакаларово.

Прокурор Мариана Качарова обясни на присъстващите как да реагират и къде да подадат сигнал, ако забележат чужди граждани в селото, както и какви са наказанията за каналджийство. "Ако в селото се появят мигранти и потърсят от вас помощ или подслон, е необходимо да подадете своевременно сигнал, защото така по-бързо ще можем да съберем достатъчно доказателства за каналджиите, да проведем пълно, обективно и всестранно разследване и да бъдат предадени на съд“, обясни прокурор Качарова. Тя призова хората да съдействат на МВР и прокуратурата.

"Каналджиите осигуряват коридор на мигрантите да преминават незаконно през страната, което почти винаги е свързано с извършването и на други престъпления – катастрофи, кражби, шофиране след употреба на наркотици. Целта на трафикантите е да си получат парите и поради тази причина те не се интересуват от спазване на правилата“, обясни Мариана Качарова. Присъстващите на срещата попитаха какви са наказанията за каналджийство. Прокурор Качарова отговори, че в Наказателния кодекс е предвидено наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000 лева до 20 000 лева. "За нас това са ниски наказания и се надяваме да бъдат предприети законодателни промени в тази насока“, допълни прокурор Качарова.

"Местните хора много добре познават района и те също пазят границата. За мен тези наказания са либерални и трябват нови, по-строги закони“, каза един от присъстващите на срещата.

От Районна прокуратура-Кърджали раздадоха и листовки на жителите на Чакаларово, в които са написани препоръки за това как да се предпазят от телефонни измамници.

Предстоят още срещи на прокурори от зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив с жители на пограничните села в районите на Хасково, Кърджали и Смолян.