Трафикът на мигранти се засилва, необходимо е усилване на охраната на границата. Това каза по време на брифинг на Районна прокуратура-Стара Загора прокурор Таня Димитрова, предаде репортер на "Фокус“. Тя уточни, че прокуратурата няма способи да разкрива престъпленията.

"Повечето от афганистанските граждани са пребивавали на територията на Истанбул. Преди 10-тина дни те се свързали с каналджии в Турция. Уговорката била за сума от около 3000 евро да бъдат прекарани до Сърбия. Сформира се група от около 120 човека, които достигат на час-два пешеходно разстояние от границата с България. Там напускат микробусите и тръгват пеша. Носят със себе си сгъваеми стълби. Водачите от Турция ги придружават. След като стигат до оградната мрежа, изчакват да се стъмни и преминават със стълбите границата", обясни случаят от вчера прокурор Димитрова.

По думите й преди година трансферът на един човек от Истанбул до Сърбия е коствало 3000 евро. Разпознаването на мигрантите от трафикантите става по снимка. За 120 часа става прехвърлянето им от Турция до Сърбия. Пристигат до границата със сгъваеми стълби.

"В Турция се намират около 4 млн. мигранти. Те искат да стигнат до Западна Европа, използват тази дестинация през България и тревожното е, че неимоверно се увеличава броя на такива досъдебни производства“, допълни окръжният прокурор Дичо Атанасов. Според него полицията отдавна е загубила способността си да се бори с организирани престъпни групи, за каквито става въпрос в случаите с трафик на мигранти. "Ние вървим след събитията. Прокуратурата няма оперативни способи да разкрива такива престъпления. Тя има възможност да ги разкрие чрез съответните държавни институции и служби - МВР, ГДБОП, ДАНС, разузнаване и т.н.“, уточни Атанасов.

Рени АТАНАСОВА