Няма допуснато процесуално нарушение и още по-малко то да е съществено, което да води до нарушаване на правата на обвиняемото лице да разбере в какво е обвинено. Това каза на брифинг рано тази сутрин районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова във връзка с върнатото дело от Районен съд-Пловдив по случая със зверството срещу Дебора Михайлова, предаде репротер на "Фокус". По думите й делото срещу Георги Георгиев, обвинен в нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора, е приоритет за Районна прокуратура-Стара Загора и е работено на пълни обороти по него.

Районният прокурор е категорична, че това връщане е неоснователно. "Аз смятам, че изключително качествено е проведено разследването и са събрани достатъчно доказателства. Това връщане на производството за такова, по наше мнение, несъществено процесуално нарушение, няма да промени хода на производството, а незабавно, след произнасяне на Окръжния съд, ще продължим да участваме в производството или да го внесем отново“, каза Таня Димитрова.

Тя допълни, че след като е изготвен обвинителният акт наблюдаващите прокурори са преценили, че има достатъчно доказателства, за да бъде предаден обвиняемият на съд. "След първото заседание започва събиране на доказателства и проверката им. Това означава изслушване и събиране на гласни доказателства, изслушване на вещи лица и т.н., а в съда ще бъдат изслушани отново обвиняемият и пострадалата. В първото около тричасовото заседание на първоинстанционния съд са разгледани всички искания на защитата, включително и такова за промяна на наложената мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемия, която е непроменена от 30 юли 2023 г.“, каза още Димитрова.

Днес протестът на Прокуратурата ще бъде изготвен и изпратен за разглеждане от съда в Пловдив. Ако протестът не бъде уважен, пропуските в обвинителния акт ще бъдат отстранени и незабавно ще бъде внесен за продължаване на разглеждането в Районния съд в Пловдив.