Районна прокуратура - Силистра ръководи досъдебно производство за неправомерно притежание на автоматично огнестрелно оръжие и съпротива на органите на МВР. Във връзка със случая предстои привличане към наказателна отговорност на 39-годишния Й.К. за две престъпления – по чл. 339 и чл. 270 от НК. Това онформираха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Лек автомобил, управляван от обвиняемият бил спрян за проверка около 17:00 часа на 2 февруари 2023 година. Първоначално мъжът спрял на подадения сигнал за спиране, но при поискване на документите му, той потеглил рязко и се отдалечил от полицейския екип. Последвало преследване.

Обвиняемият напуснал града в посока с. Шуменци, след което навлязъл в нерегулиран полски път. Бил застигнат и спрян от служителите на ОД на МВР – Силистра. Й.К. оказал съпротива на полицейските служители, но бил неутрализиран и задържан.

При претърсването в автомобила му бил намерен незаконно притежаван автоматичен пистолет с 6 патрона в пълнителя, а други 12 патрона били открити в тайник под шофьорската седалка. Намерени били също 2 саби, 2 ножа, бокс и метална полицейска палка.

Работата по разследването на случая продължава под ръководството и надзора на Силистренската районна прокуратура. Й.К. ще бъде задържан за срок до 72 часа с цел довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Прокуратурата ще настоява пред съда за задържането му под стража.