Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Ж.М., на 21 г., и И.Д., на 20 г., за това, че на 18.10.2022 г. в Асеновград, в съучастие като извършители, по хулигански подбуди са причинили лека телесна повреда на 57-годишен мъж, изразяваща се в разстройство на здравето -  престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 вр. чл. 130, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че на 18 октомври 2022 г. в гр. Асеновград Ж.М. и И.Д. се движели по една от улиците в града. Пострадалият 57-годишен мъж вървял пред тях. Те му поискали цигари, а той им отвърнал, че не пуши.  В този момент двамата започнали да го обиждат и удрят по тялото. Той успял да се отдалечи, възпроизвел два изстрела във въздуха със законно притежаван газов пистолет, но двамата го повалили на земята и продължили да го удрят с ръце и крака, след което избягали.

Подаден е сигнал в полицията. На място пристигнал и лекарски екип. Ж.М. и И.Д. били задържани малко по-късно. По досъдебното производство са разпитани свидетели, назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на вида на телесната повреда. 

Ж.М. и И.Д. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в Районен съд-Асеновград за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо тях.