Гражданин на Косово, издирван за подпомагане на незаконна миграция в Италия, е задържан на ГКПП – "Гюешево“.  С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура –Кюстендил гражданинът на Косово Х.К. е задържан за срок до 72 часа, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. 57-годишният чужденец е бил на ГКПП – "Гюешево“ на излизане от България.

При обработка на документите му за самоличност по време на гранична проверка е било установено, че той е обявен за международно издирване с цел арест и екстрадиция. Спрямо него има издадена Европейска заповед за арест от съда в град Бари, Италия.

Той се издирва за провеждане на наказателно производство за подпомагане на незаконна миграция. За това престъпление в Италия е предвидено наказание до 16 години лишаване от свобода. Понастоящем е изготвена експертна справка за представения от Х.К. паспорт. Документът за самоличност е истински и лицето от снимката в него е идентично с приносителя му.

Предстои Окръжна прокуратура – Кюстендил да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка "задържане под стража“ спрямо чужденеца.