Прокуратурата в Кюстендил се похвали с повече разкрити престъпления, предаде репортер на "Фокус“. Това се случи по време на официалното представяне на отчета за дейността на Окръжна прокуратура – Кюстендил от страна на окръжния прокурор – Камелия Стефанова. Гости на събитието бяха Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура, Галя Маринова, зам.-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, Пенка Братанова – председател на Окръжния съд в Кюстендил, Иван Демиревски, председател на Административния съд в Кюстендил, Тодор Петров, директор на ОД на МВР, Николай Васев, главен разследващ полицай.

Беше посочено, че в абсолютни цифри, регистрираната престъпност бележи увеличение в сравнение с предходната 2021 година, но по-ниска в сравнение с 2020 година. Регистрираните престъпления през 2022 година са 1279, при 1222 за 2021 година и 1294 за 2020 година.

Разкритите престъпления от регистрираните през 2022 година са 664 броя или 51,92 % разкриваемост, при 47,22% за 2021 година и 52,47% за 2020 година. "Налице е увеличаване на разкриваемостта спрямо предходната 2021 година. По-малък спрямо предходните две години е броят на общо пострадалите физически лица – 1104, от които 42 са непълнолетни, а 39 малолетни. Незначително увеличен е броят на пострадалите юридически лица: 78.

В доклада се сочи, че продължаващата икономическа криза в страната, кредитната задлъжнялост на голяма част от населението и фирмите към кредитните институции е довело до извършване на различни противоправни деяния против собствеността, стопанството, паричната и кредитната система и други.

Наличието на двата митнически пункта – "Гюешево“ и "Олтоманци“ на територията на Кюстендилска област води до специфики във видовете 11 престъпления, характерни за района - незаконно преминаване на границата, държане на акцизни стоки без бандерол. Наличието на големи горски масиви на територията на Кюстендилска област обуславя и престъпления, свързани с незаконна сеч и извоз от горския фонд.

Прокуратурата отчете, че през изминалата година има регистрирани две бягства на лишени от свобода, настанени в затвора в Бобов дол. Починали са 6 лица, а самонаранилите се са 24. Образувано е едно досъдебно производство, свързано с насилие спрямо лишено от свобода лице. То не е приключило.

Венцеслав ИЛЧЕВ