Окръжна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа непълнолетния сирийски гражданин О.А. Той е обвинен за това, че управлявайки автобус е предизвикал умишлено пътнотранспортно произшествие, което е довело до смъртта на двама полицейски служители, съобщиха от Апелативна прокуратура - Бургас. Обвиняемият, макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. Престъплението е осъществено на 25.08.2022 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.342, ал.3, б."в“, вр. ал.1, пр.3, вр. чл.63, ал.1, т.1от НК, като случаят е особено тежък.

По отношение на О.А. е повдигнато обвинение и от Районна прокуратура-Бургас за това, че противозаконно е подпомогнал 47 свои сънародници да преминават през територията на страната, управлявайки горепосочения автобус. Престъплението е осъществено за времето 24.08.2022 г. - 25.08.2022 г. по главен път Малко Търново – Бургас, както и в гр. Бургас. За същото престъпление са повдигнати обвинения и на други двама сирийски граждани А.М. и А.А.

По време на разследването е установено, че А.М. е участвал като съизвършител, настанявайки посочените 47 свои сънародници в автобуса, управляван от О.А. Той също е пътувал в превозното средство.

Установено е също така, че А.А. също е участвал като съизвършител на престъплението. Той е закупил пътническия автобус и го е предоставил за превозването на 47-те сирийски граждани.

Повдигнатите от Районна прокуратура-Бургас обвинения са за престъпление по чл.281 от НК.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас и Районна прокуратура-Бургас да внесат в съответните съдилища искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемите.