Под наблюдението на Районна прокуратура - Благоевград се води разследване за извършено престъпление за причиняване на средна телесна повреда на малолетно дете, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

В 16:30 ч. На 12 януари 2023 г. в Районно управление на МВР в гр. Благоевград е постъпил сигнал от Центъра за спешна медицинска помощ в града за 4-годишно дете с множество изгаряния по тялото.

Установеното местопроизшествие на ул. "Липа" в гр. Благоевград е посетено от дежурна оперативна група. Констатирано е, че в имота има новоизграждаща се пристройка към сграда – къща.

Именно там пострадалото момче А.С. (на 4 години) заедно с брат си – 7-годишният К.С., запалили огън, като използвали запалка и намиращите се наоколо отпадъци.

Малолетният А.С. се спънал и паднал в огъня по гръб. Брат му се изплашил и извикал майка им, която по това време се намирала в къщата.

Пострадалото дете е транспортирано за оказване на медицинска помощ до МБАЛ – Благоевград. При прегледа е установено, че то е с около 40-50 % изгаряния по тялото.

Това наложи спешното му настаняване в детско реанимационно отделение в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" в гр.София. Понастоящем състоянието на А.С. е тежко.

Получените при инцидента изгаряния създават опасност за живота на детето. Действията по разследването продължават и към този момент. Установена е стопена пластмасова бутилка със специфична миризма на запалителна течност, намерени са и изгорелите дрехи на детето.

Незабавно е уведомен орган за закрила на детето на местно ниво - дирекция "Социално подпомагане", отдел "Закрила на детето" гр. Благоевград.

Проверява се и версията за оставянето на малолетното дете без надзор и достатъчно грижа от страна на родителя, което е създало опасност за неговия живот.