Събарянето на двата бивши тютюневи склада на бул. "Христо Ботев" не е извършено в нарушение на закона. Това е заключението на Окръжна прокуратура - Пловдив, по чието разпореждане отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив извърши проверка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Към момента на бутането сградите не са притежавали статут на единични недвижими културни ценности и не е било необходимо съгласуване с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство. 

Преписката по казуса е образувана миналия септември след като Окръжна прокуратура - Пловдив се самосезира по повод разрушаване на двата бивши тютюневи склада. При проверката е установено извършено административно нарушение на разпоредби на Закона за устройство на територията от страна на един от собствениците на тютюнев склад, който не е внесъл в община Пловдив план за управление на строителните отпадъци. По тази причина Окръжна прокуратура - Пловдив е изпратила преписката по компетентност на кмета на община Пловдив Здравко Димитров за налагане на глоба. 

Припомняме, че заради събарянето на складовете миналата година министърът на културата Велислав Минеков спешно дойде в Пловдив и обяви, че сградите са групов паметник на културата. Директорът на НИНКН арх. Петър Петров тогава допълни, че разрушаването противоречи на правилата, тъй като тютюневите складове са част от историческата зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив" и всяка намеса в нея трябва да се съобразява с многопластовата среда.