Районна прокуратура - Пловдив и ОД на МВР-Пловдив даде брифинг във връзка с досъдебно производство за лично укривателство и опит за измама, в който е участвал полицейски служител, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Участваха районен прокурор Чавдар Грошев, директорът на ОД на МВР-Пловдив Васил Костадинов, и наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Две лица са успешно задържани. Образувано е досъдебно производство за опит за измама на застрахователно дружество, и има второ обвинение за опит за смяна на самоличността на шофиралият автомобила. Образувано е и отделно досъдебно производство за причинената катастрофа. 

ПТП-то се е случило на участъка между с. Поповица и първомайския квартал "Дебър". Този район е обслужван от РПУ Асеновград. Шофьорът предизвикал катастрофата е от района на Асеновград, а бившият полицай е бил служител на пловдивската "Пътна полиция".

Щетите по автомобила са оценени в размер на 90 000 лв. Нямало е пострадали жертви, тъй като шофьорът на автомобила сам е направил катастрофата.  

Прокурор Димитър Костов сподели че трети човек замесен в инцидента е подал сигнал към полицията за случилото се. Била е получена и жалба от застрахователната компания към МВР за опит за измама към тях. 

"Става въпрос за опит от страна на собственикът на автомобила и полицая да заблудят застрахователите да им изплатят щета в размер на 90 000 лева без основание. Собственикът на автомобила и полицая са били пияни, и са дали на  трети човек от компания ключовете от джипа "Мерцедес". Tой е тръгнал с автомобила и катастрофирал. Звъннал е на полицая за съдействие, тъй като е смятал че той ще знае какво да се прави в такъв случай. Бившият полицай го е посъветвал, че най-добре е да сменят самоличността на шофьора, когато бъдат разпитвани кой е шофирал. Полицаят също така обяснил, че няма как застрахователите да платят, тъй като седналият зад волана бил пиян."

Повдигнати обвинения към бившият служител на КАТ и собственика на джипа за опит за измама. Мярката за н
еотклонение "парична гаранция" е в размер на 10,000лв за собственика на автомобила и 3,000 лв за полицая. Тъй като от инцидента е минало време, няма как да се разбере колко промила са имали в кръвта. 

В крайна сметка измамата е разкрита чрез разследване полицията и прокуратура .

Наясно съм от началото със случая, тъй като лично съм го водил. Искам да заявя категорично, че имаме нетърпимост по криминалистични и всякакъв вид корекционни прояви, които са в разрез на етичните права на служители на МВР и са неприемливи за обществото ни. Надявам се и останалите общински и държавни органи да последват този пример и "сами да си чистят къщичките".

Процедурата за освобождаване на служителя от работа е задействана, а обвинението е от миналия петък. Процесът е в ход, и сега следва дисциплинарно освобождаване от работа.", добави ст. комисар Васил Костадинов

Наказанието за измама предвижда от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а за укривателство по ч.294 се предижда лишаване от свобода до 5г.