На първи декемеври в ОУ "Хр. Ботев“ с. Житница, община Провадия, обл. Варна, стартира Програма на БЧК Варна "Топъл обяд за нуждаещи се ученици през учебната 2022/2023“, съобщиха от БЧК.

Програмата се обезпечава с 11 550 лв., набрани чрез националната Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК и от съвместно фондонабиране на БЧК и МЕТРО Варна.

Предвижда се предоставяне на топъл обяд на 40 ученика за 70 учебни дни.

Програмата цели:

Червенокръстка подкрепа за образование и училищна интеграция на деца от социално слаби семейства в с. Житница и с. Манастир, община Провадия чрез осигурен топъл/пакетиран обяд съответно при присъствено/дистанционно обучение;

Допълнителна подкрепа на ученици в риск:

чрез хуманитарни помощи – с учебни тетрадки и пособия, дрехи и обувки от дарители;

чрез здравно-просветни беседи - за здравословно хранене, първа долекарска помощ и предотвратяване на пътен/воден травматизъм; други в т.ч. информационни кампании за деца и родители по национални и местни програми.

Подборът на учениците за топъл обяд е извършен от училищна комисия в ОУ "Хр. Ботев" и социални работници в гр. Провадия, по критерии, посочени в Правилника на БЧК за предоставяне на храна и визиращи ученици в риск- без родители /кръгли и полусираци/; с един/двама родители - безработни или с увреждане; с осиновители или попечители; застрашени от отпадане от образование.

Програма "Топъл обяд“ на БЧК Варна е добра практика вече 13 поредни години, в които е реализирана в общо 20 училища, за 797 ученика.