Българските тийнейджъри са първи сред връстниците си по употреба на алкохол, цигари, канабис и ранна сексуална дейност

Ученици от 8 русенски училища между 5 и 12 клас ще бъдат обхванати през тази учебна година от програмата "От връстници за връстници“, по която работят доброволците и екипа на Превантивно-информационния център в Русе. Това съобщиха от Община Русе.

Това стана ясно от заседанието на Общинския съвет по наркотични вещества – Русе, което се проведе на 10 октомври - Деня на психичното здраве. На него присъстваха представители на Центъра за психично здраве в Русе, Български червен кръст, Центъра за борба с противообществените прояви и други институции, имащи отношение по проблемите на психичното здраве на възрастните и подрастващите.

"Използвам днешния форум, за да изразя пълната си подкрепа към вашата работа и готовността ми да реализираме много нови идеи заедно. Днес е професионалният празник на всички, които се грижат за нашето психично здраве. Това, което се прави от вашите екипи, често остава невидимо, а всъщност е изключително важно“, обърна се кметът Пенчо Милков към членовете на съвета.

Той допълни, че Община Русе ще продължава да води целенасочена политика за превенция на зависимостите посредством екипа на Превантивно-информационния център.

"Не някой друг, а тъкмо младите хора трябва да говорят с връстниците си за трудностите, през които преминават“, допълни той.

На заседанието бе направен и отчет за дейността на центъра през последните три месеца. За това време бяха реализирани редица дейности, включващи експерти от екипа, доброволци, деца от социални услуги и ученици. Сред тях бе и Лятната академия, в която в продължение на 14 дни 50 ученици участваха в различни спортни и образователни активности като алтернатива на зависимостите, запознаха се с различни професии и разговаряха с личности, които да ги вдъхновят да се развиват кариерно и личностно.

По време на срещата бяха изнесени данни на Уницеф, според които българските тийнейджъри са първи сред връстниците си от 43 изследвани страни по отношение на пушенето на цигари и канабис, консумацията на алкохол и ранна сексуална дейност. Темата предизвика дискусия сред присъстващите експерти, които се обединиха около становището, че за превенцията и борбата с тези проблеми, е необходимо да се реализират национални програми за работа както с децата, така и с родителите.