Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна за периода 2023-2027 г. прие комисията по обществен ред и сигурност към местния парламент, предаде репортер на Агенция "Фокус". Целите на програмата са намаляване на бездомните кучета чрез прилагане на комплекс от мерки, като усилията на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока – намиране на хуманно решение на въпроса, бе посочено на днешното заседание на комисията.

Документът е съобразен с препоръките на Световната здравна организация, според която масовата кастрация, ваксинацията срещу бяс, обезпаразитяването и връщането по местата на залавяне на обработените животни са единственият ефективен начин за намаляване на възпроизводството на безстопанствените кучета. Затова общинската програма предвижда масова кастрация на бездомните животни.

С прилагането й се очаква да не само да се намали броят на безстопанствените кучета и да се установи траен контрол върху тяхната популация, но и да се повиши безопасността на градската среда и да се редуцират рисковете от разпространението на заболявания, пренасяни от четириногите. Друг очакван резултат е увеличаване на отговорността и активността на стопаните при отглеждане на домашни кучета.

В програмата е записано, че е необходимо да се засили контролът над домашните любимци като основен източник на безстопанствени животни. Като проблемни райони са посочени ромските махали и вилните зони, комплексите "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена" и "Чайка", Морската градина, както и местностите край Варна.

Документът беше подкрепен единодушно от членовете на комисията. Той ще бъде подложен на гласуване и на сесия на Общинския съвет следващата седмица