Програма със специализирани упражнения дава възможност на хора с остеопороза в Добрич да подобрят своето общо състояние, както физическо, така и психическо, предаде репортер на Агенция "Фокус". Заниманията са напълно безплатни и са насочени и към жени, и към мъже с различен стадий на болестта, на възраст между 40 и 65 години. Желаещи извън тази възрастова граница при необходимост също могат да посещават курса, наречен "Хепи боунс - Алегрия", който се провежда в Арт-център "Палитра".

Заниманията се водят от лицензиран инструктор, преминал специален курс в Националната спортна академия. Абсолютно без заплащане, на добра воля, Стоян Стоянов посвещава част от своето време и енергия, за да помогне на хората да живеят по-добре и по-пълноценно. По думите му първата провокация да се захване с всички това е била лична причина, свързана със здравето на неговия баща. 

Първоначално той разработва и вече 3 години осъществява и друга здравна програма - танцова терапия, в подкрепа на хора с рак на млечната жлеза. Сега е добавил втората програма, като и двете програми успешно продължават. Обученията за работа по тях са на Асоциацията за развитие на българския спорт.

"И двете диагнози са много разпространени, но не се говори много за тях. Хората не споделят за здравословното си състояние. Получи се една страхотна група при първия проект, с която продължаваме работа. Така създадохме групи на взаимопомощ. В тях хората споделят, помагат си взаимно, предавайки един на друг положителни емоции и положителна енергия. Преминават по-лесно през определени етапи на техния живот", каза Стоян Стоянов.

"Хепи боунс - Алегрия" стартира като гражданска инициатива в полза на местната общност, финансирана от Община град Добрич, която от години има Програма за подпомагане на такъв тип дейности. Методът на работа е разработен в университета "Форо Италико" в Рим. Правят се упражнения с ластици, малки пилатес-топки, на земя с постелки за йога, като се набляга върху кондицията на мускулната маса. При остеопорозата намалява костната плътност и това е причина за редица травми, а възстановяването е дълъг процес. Целта на упражненията е превенция, предотвратяване на бъдещи травми. 

Упражненията се изпълняват така, че да няма усуквания или противопоказни огъвания и всичко това да доведе до травма на костите. Спортният комплекс е разработен точно за хора с диагноза остеопороза. Освен това болестта е с различна степен на развитие и това също се взема под внимание при оздравителната гимнастика.

"Целта на инструктора е да съдейства да се избегнат травмите и да се работи за подсилване на мускулите, което ще предпази костите", посочи Стоян Стоянов. Заниманията са всяка събота от 15:00 часа. 

Стоян Стоянов е начален учител в с. Соколово. Част от деня му преминава в работа с децата. Също е лицензиран инструктор по зумба, ръководи такъв клуб от повече от 11 години. Като човек споделя принципа: с каквото мога да помогна, винаги помагам. Той е от хората, които обичат своята работа, независимо дали заниманията са с деца или възрастни. Затова и съвсем заслужено тази година Стоян Стоянов  беше сред наградените по време на връчването на Годишните награди "Добрич" за принос в науката и културата в Деня на народните будители. 

Жулиета НИКОЛОВА