Професионалната гимназия по машиностроене вече може да се похвали с чисто нов модерен технологичен комплекс с лаборатории и оборудване, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Мястото е изградено с подкрепата на фирмите, партньори на училището. Събитието започна с 15-минутна музикална и танцова програма, която да зарадва гостите. 

След това от ръководството на училището споделиха, че им липсват достатъчно желаещи за специалността машинен техник - технология на машиностроенето, електрически превозни средства, техник на пътностроителна техника и техник на подемнотранспортна техника. 

Училището разполага с 9 паралелки от 8 до 11 клас, като шест от тях са с дуална форма на обучение. 

От там допълниха, че идеята за новия комплекс е учениците да имат съвместяват теорията с практиката и по този начин да добият представа от първо лице за бизнеса.

"Днес е прекрасен ден за нас, защото сме тук да открием този комплекс. Той ще даде на нашите сегашни и бъдещи ученици да бъдат по мотивирани. Защо лаборатории, а не работилници? Това е високо технична апаратура. Тя не може да бъде работилница. Преди месец или два ми зададоха въпроса колко шлосера обучавате. Ние обучаваме лаборанти. Този комплекс е реален пример на публично частно партньорство между бизнеса и държавата.", сподели директорът на училището Кирил Саксанов.

Представителите на бизнеса споделиха, че имат нужда от квалифицирани кадри.

"Имам надежда, че поне едно от професионалните училищата в Пловдив върви по правилния път, защото знаете, че града е най-голямата концентрация на реална индустрия в България. Имаме повече нужда от такива комплекси", сподели на събитието Росен Костурков, който е създател на Център за професионално обучение “Тракия" към Тракия икономическа зона.

На откриването присъстваше и заместник министъра по образованието Таня Михайлова.

"При дуалната система на образование е хубаво да превеждаме думите, когато ги произнасяме, а това означава две страни. Много години училищата бяха оставени на страни от самия бизнес. Искам да поздравя "Тракия икономическа зона", че вървят заедно с професионалната гимназия. Да подкрепиш едно училище, значи да създаваш условие заедно с учителите, което да е адекватно заедно с изискванията на пазара на труда. 

В образованието не трябва да говорим за бъдещето, въпреки че ние го моделираме. В образованието трябва да мислим за настоящето. Сигурна съм, че професионалните гимназии ще успеят."

След официалната част гостите бяха поканени да разгледат комплекса и оборудването към него.