Русе с кандидатура за творчески град на кулинарията на ЮНЕСКО. Това разкри за "Фокус" директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов. Предложението вече е минало през обсъждане в Съвета по туризъм, като предстои и обсъждане и в Общинския съвет. Според директорът подобно признание ще има особено положително влияние над региона.

"Ще ни даде перспектива за развитие не само в града, а и в целия регион, защото тук се изтъкват и потвърждават множество връзки във времето. Съвременната кулинария е форма на творчество, но тя има своите изисквания, свързани с произхода, с производителите, тоест трябва да се постави една професионална основа в цялото това описание на съществуващите културни практики, за да се изтъкне важното значение на кулинарията и гастрономията за нас, в този регион", сподели проф. Ненов.

На въпрос на "Фокус" какво е довело до подобно решение, Ненов пояснява, че в последните години Русе е организатор на множество постоянни събития в тази област.

"Конкурси по кулинария, гастрономия за професионалисти и непрофесионалисти, които периодично се случват във времето. Разбира се, винените фиести, които се случват в Русе от различни местни производители, както и включването на града чрез Русенския музей в Европейските културни маршрути: Пътят на римските императори и Дунавският път на виното. Чрез този маршрут и виното, най-общото казано, влиза в тази тема", каза още той.

Друга предпоставка за кандидатурата според директорът са богатите риболовни традиции в региона.

"Темата за дунавския риболов, обвързан с рибарите по Дунав, местните общности от Региона на Русе, на Тутракан, на долното течение на р. Янтра са всъщност един общ регион, заедно с тези представители от Гюргево създават общиност, която се отличава от другите места. Можем да говорим и за конкретни продукти, какъвто е дунавската рибена чорба", даде пример професор Ненов.

Друг ярък символ на русенската кулинарна култура е прочутата в цял свят торта "Гараш". 

"Славата и е още от 19-и век. Проведени са няколко фестивала и вече показват изключително важното място на тортата "Гараш" в съзнанието на русенци. Те я оценяват и припознават за своя, а пък от своя страна производителите, сладкарите на Русе показват многообразието от варианти, те също са я остойностили. Затова в Русе може да видим "Гараш" по автентична рецепта, кето "Гараш", бял "Гараш", кафе "Гараш", веган "Гараш". Тоест има множество варианти за различните вкусове и това разнообразие действително показва едно остойностяване на този културен продукт", подчерта директорът на Русенския музей.

Припомняме, че мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО съществува от вече 20 години, като обхваща 180 града от 72 държави. Съществуват общо седем критерия - литература, музика, филм, занаятчийство, дизайн, гастрономия и медийни изкуства. 

До момента само два български града са под егидата на организацията в тази категория - София, творчески град на киното и Габрово като творчески град на занаятите.