С пълно единодушие, Академичният съвет на Тракийския университет в Стара Загора присъди почетното звание "Доктор хонорис кауза" на проф. Мартин Крамер – вицепрезидент по изследователската дейност и развитие на Justus Liebig University Giessen, Германия. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от учебното заведение. Отличието беше  връчено преди коледните празници от ректора на старозагорското висше учебно заведение проф. Добри Ярков.

“За мен е удоволствие и чест да отлича проф. Крамер с титлата Доктор хонорис кауза. Благодарим неговата всеотдайност и за всичко, което до момента е направил и предстои да направи за сътрудничеството ни и за развитието на нашите два университета. Вярвам, че това, което заедно посеем днес, ще дава плодове за идните поколения десетилетия наред“, каза на тържествената церемония ректорът.

Проф.  Крамер благодари за оказаната чест. "За мен е изключително висока чест да получа най-високото отличие – титлата "Доктор хонорис кауза" на Тракийски университет, Стара Загора. Пожелавам всичко най-добро и за в бъдеще на дългогодишното сътрудничество и приятелски взаимоотношения между нашите два университета. Вярвам, че с ясна визия и усилена работа ще продължим да постигаме високите си цели и да утвърждаваме нашите образователни институции сред най-уважаваните университети в Европа“, обърна се към академичния съвет проф. Крамер.

Високото отличие се присъжда на немския учен за неговото дългосрочно, активно и целенасочено подпомагане дейността на Тракийски университет и в частност ВМФ, както и за високи научни постижения с приложение в образованието и обучението на практикуващи ветеринарни лекари  и студенти в България.

В периода 2006-2022 година със съдействието на проф. Крамер, в клиниките на Ветеринарномедицинския факултет на университета в Гисен са проведени специализации на петима преподаватели на Тракийски университет. Организирана е и съвместна работа между студенти на двете образователни институции. С негова помощ са реализирани визити на немски и български преподаватели по програмата "Еразъм", както и участия в научни конференции и посещения на разменни начала. 

Рени АТАНАСОВА