Проф. д-р Георги Кобаков, управител на "Специализирана болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД

Проф. Кобаков, в навечерието сме на Световния ден за борба с рака. Очаквате ли COVID пандемията да промени драматично статистиката за заболяемостта от рака?

Ефектът на ковид-пандемията, довел до тотален локдаун и значителна промяна в начина на живот на хората за продължителен период от време, е непрогнозируем към настоящия момент. По официални данни към 2020 г., тъй като статистиката за 2021 и 2022 г. все още не е излязла, броят на новодиагностицираните случаи с онкологични заболявания в България е 36 451, а броят на смъртните случаи - 19 460. Новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания за Варна през 2022г. са 1750, а за Добрич – 442. От регистрираните за Варна мъже със злокачествени новообразувания на кожата са 210, на простата – 126 и на дебелото черво – 85, а при жените - с карцином на млечна жлеза са 240, със злокачествени новообразувания на кожата са 158 а на дебело черво – 80.

С развитието на медицината все по-често като рецепта за борба срещу рака се изтъква комбинацията "навременно откриване и достъп до качествена медицинска грижа. Това ли е печелившата комбинация?

Лечението на онкологично болните пациенти е комплексно и включва няколко стъпки. Трябва да се има в предвид, че всяка една от тях е важна и има значение за цялостния изход от заболяването.Първата стъпка е превенцията и включва създаване от най-ранна детска възраст на навици за здравословен начин на живот и хранене, за ограничаване на вредните въздействия на заобикалящата ни среда, които имат пряко или косвено значение за развитието на онкологичните заболявания.

Следващата стъпка е профилактиката. Тя е най-силното оръжие срещу рака. За да има дългосрочни резултати тя, както и превенцията, трябва да бъде държавен приоритет. В него трябва да се включат и работодатели, институции и всеки човек. Не е възможно само с усилията на отделни структури да се обхване цялото население на страната, за да се обърне негативната тенденция за заболеваемостта и преживяемостта от онкологични заболявания. Отговорността за здравето е на всеки един от нас. СБАЛОЗ-Варна има разработени собствени профилактични програми за най-честите злокачествени заболявания като карцином на млечна жлеза, на маточната шийка, простатния и колоректалния карцином, кожните карциноми, които провежда през последните 10 години напълно безплатно. Последните 3 години тези програми се финансират от община Варна. През 2022 година на тези профилактични прегледи са преминали само 535 души, което е недостатъчно, за да говорим за мащабност. Инициативата за подобряване на здравето трябва да е на гражданите, за да станат тези програми наистина ефективни.

Тези две стъпки достатъчни ли са, за да гарантират успешно лечение на онкологичните заболявания?

Не, те са необходими, за да имаме по-ранно откриване на тези заболявания, което е предпоставка за по-успешно лечение по-нататък. Задължителната трета стъпка е осигуряването на възможности за съвременна диагностика за пациентите. СБАЛОЗ-Варна оказва специализирана медицинска помощ на пациенти с онкологични заболявания, като фокусът на дейността е върху тяхното комплексно лечение. В нашата болница с диагностична насоченост е предимно отделението по гастроентерология. То разполага с най-съвременната ендоскопска апаратура за визуализация, вземане на биопсии и морфологична верификация на всички заболявания на гастро-интестиналния тракт. През 2022 година през него са преминали 1607 болни. Екипът от доказани специалисти в отделението във взаимодействие с отделението по образна диагностика извършва и стадиране на всяко онкологично заболяване още при поставяне на диагнозата. За диагностика и стадиране само за последната 1 година са извършени 5440 компютърни томографии.

Лекарите от лабораторията по патоанатомия са с голям опит и разполагат с всички необходими средства и апаратура за поставяне на качествена морфологична диагноза. Те извършват в пълен обем и специфични имунохистохимични изследвания, които предоставят уникалната възможност да се оцени биологичния потенциал на раковите клетки. За 2022 г. в отделението са изработени 22 357 хистологични изследвания на направени 5 123 биопсии и 1 997 проби от оперативен материал.

И не на последно място, СБАЛОЗ-Варна разполага със собствена клинична лаборатория, в която се изследват в пълен обем всички познати до момента туморни маркери. Само за изтеклата 2022 г. са изработени 13 248 туморни маркера.

След всички изброени до момента стъпки идва ред и на лечението и наблюдението на доказаното вече онкологично заболяване. В този етап е най-голямата сила на СБАЛОЗ-Варна. При нас работят едни от най-високо квалифицираните специалисти с дългогодишен опит, а в момента се обучават и 19 специализанти. През 2022 г. в отделението по хирургия са извършени 1576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1363 - ма души, като са извършени 12 464 химиотерапевтични процедури. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, на които са проведени 7 848 лъчелечебни процедури. През ДКБ са преминали 30 876 души за диспансерно наблюдение. За оказване на помощ на онкологично болните пациенти и техните близки в СБАЛОЗ-Варна работят клиничен психолог и социален работник.

Може ли човек, без медиински познания, навреме да разпознае симптоми, които да го отведат навреме до лекар и да получи специализирана помощ?

Появата на оплаквания е много често късен симптом и белег за напреднало онкологично заболяване. Самолечението, без поставена точна диагноза на всяко едно заболяване, независимо дали е онкологично или не, винаги крие рискове за пациента и може да забави значително търсенето на адекватна медицинска помощ. Ключът отново е в профилактиката. Тук е и ролята на личните лекари за ранното разпознаване на началните симптоми на болестта и своевременното насочване на пациентите към специализирана медицинска помощ. Високата смъртност на пациентите с онкологични заболявания не се дължи на липсата на адекватно и модерно лечение. При онкологичните заболявания не можем да разчитаме на успех само с лечението, без да са на ниво превенцията, профилактиката, ранната диагноза. Това трябва да е национална политика, отговорност на обществото и всеки отделен човек. Само усилията на лекарите не стигат.

Визитка

Проф. д-р Георги Кобаков, дм, завършва медицина в Медицинска академия-София през 1981 г. През 1990 г. придобива специалност по “обща хирургия". През 1990-1994 г. последователно е избран за асистент, старши асистент и главен асистент в Клиниката по обща и оперативна хирургия с колопроктология на МУ-Варна с ръководител проф. д-р Темелко Темелков, дмн. През 2004 г. защитава дисертация за придобиване на образователната и научна степен “доктор". Специализира в Университетската болница в Хановер (Германия) и в Синсинати (Охайо, САЩ).Магистър по здравен мениджмънт от 2008 г. През периода от 2006 до 2008 г. е началник на Отделението по коремна хирургия при МБАЛ “Св. Марина" ЕАД-Варна. През 2008-2011 г. е началник на Отделението по хирургия към МДОЗС “Д-р Марко Марков"-Варна.

От 2011 г. е управител на СБАЛОЗ “Д-р Марко Марков" ЕООД-Варна.

Проф. д-р Георги Кобаков е член на Българското хирургическо дружество и на International Society of University Colon and Rectal Surgeons.