Проф. д-р Димитър Димитров бе избран за ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“, предаде кореспондент на "Фокус“. Това се случи по време на редовните избори за ректор и академично ръководство на висшето училище, които се проведоха днес. Той е подкрепен с 263 гласа. Останалите кандидати са събрали, съотвено 62 гласа проф. Димитър Симеонов, 40 гласа - проф. Милко Палангурски и пет гласа - доц. Мариана Няголова. Проф. Димитров ще ръководи ВУЗ-а през сливащите четири години, а официалният му мандат е 2023-2027 година.

Проф. Димитров е преподавател в катедра "Стара и средновековна история“. До сега беше зам.-ректор по международната дейност. Роден е през 1966 година. Завършил е средното си образование в Национална гимназия за древни езици и култури в София, а висшето си образование във ВТУ със специалност "История“. Работи в старопрестолния ВУЗ от 1994 година.

"Пожелаваме му здраве, сили и мъдрост за успеха на всички и на Университета?“, написаха преди минути в официалната фейсбук страница на университета.

На днешното събрание проф. Антоанета Анчева беше преизбрана за председател на Общото събрание на ВТУ.

"Фокус“ припомня, че преди по-малко от седмица в университета избухна скандал. Преподаватели от катедра "Журналистика и връзки с обществеността“ заявиха, че са получили заплашителни намеци от досегашния ректор проф. Христо Бонджолов, който заявил, че ще бъде зам, ректор по учебната работа. В своя защита проф. Бонджолов посочи, че е станал жертва на хакерска атака и подател на съобщението не е той, а неизвестен недоброжелател.

Луиза ТРАНЧЕВА