Професор Шевкет Памук, брат на Нобеловия лауреат за литература Орхан Памук и най-изтъкнат историк на Турция, ще открие научна конференция в гр. Карлово, организирана от Центъра за стопанско-исторически изследвания, начело с чл.кор. проф. д.и.н. Иван Русев, съобщиха организаторите на събитието.

Проф. Памук е преподавател в London School of Economics and Political studies и в Босфорския университет. Той е водещ изследовател на стопанската история на Османската империя и Близкия изток.

Неговото посещение в България е знак на признание към българските учени по стопанска история и към авторитета на конференцията сред историческата общност в Европа. Събитието се състои с домакинството на Фондация "Евлоги и Христо Георгиеви“, като някои от докладите в конференцията ще изнесат нови факти, свързани с техния живот и дейност. Конференцията е посветена на 150-годишнината от смъртта на Христо Георгиев.

Чрез това събитие, на 23-ти и 24-ти септември, Карлово се превръща в средище на българския научен исторически елит. Над 40 хабилитирани изследователи ще представят своите най-нови разработки, които ще получат международен отзвук с публикуването им в сборника на ЦСИИ, който притежава международна акредитация в системата SCOPUS.

Най-изтъкнатите имена на българската историческа наука ще положат цветя и венци на паметника на братя Георгиеви, които безспорно са най-успешните предприемачи, оставили най-значима диря в подкрепа на българското образование.