Историкът и общественик проф. д.н. Петър Стоянович бе удостоен с почетното отличие Doctor honoris causa на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски“. Решението на Академичния съвет е от заседание на 21 юли 2023 г. заради неизчерпаемата му съпричастност през годините към издигане, утвърждаване и популяризиране авторитета на Шуменския университет.

Тържествената церемония по удостояването с почетното отличие се състоя на 20 март 2024 г. в Аулата в присъствието на студенти, преподаватели, служители и граждани. Церемонията откри председателят на Общото събрание проф. д.м.н. Николай Янков, а деканът на Факултета по хуманитарни науки доц. д-р Тодор Тодоров представи новият Почетен доктор:

Проф. Петър Стоянович е завършил две паралелни специалности: "Обща история“ и "История на Източна- и Югоизточна Европа“ в Университета Виена, Австрия. Защитава магистратура с отличие през 1995 г., когато бива избран за Хердеров стипендиант по история по предложение на проф. Милчо Лалков. От 1995 г. е докторант към института по Източна- и Югоизточноевропейска история (основан от проф. Константин Иречек) на Виенския университет. През 1998 г. защитава с отличие докторска степен по история във Виенския университет, признат от ВАК в България.

През 2015 г. защитава научна степен "доктор на историческите науки“ в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски“. От 2016 г. е доцент в Института за исторически изследвания на БАН. През 2018 г. защитава професура по история в Шуменския университет, а през 2022 г. и в Българската академия на науките.

Основните интереси и научни търсения на проф. Стоянович са в областта на т.нар. "дълъг 19 век“, отношенията между Балканите и великите сили, монархическият институт и историята на българската владетелска династия. С последователната си работа и редица монографии и статии по темата, в последното десетилетие Стоянович се утвърди като безспорен авторитет в изследването на образа и управлението на цар Фердинанд, като книгите му се радват на интерес не само у нас, но са и преведени на немски и английски език.

Освен в тази сфера проф. Стоянович няколко години е активен и в сферата на журналистиката и политическия пиар, като е щатен преподавател в Шуменския и Софийския университет и гост-лектор във Виенския университет.

Сред знаковите заглавия на проф. Стоянович е "Фердинандеум. Фердинанд І и европеизацията на България, представена в избрани области на държавното управление и в обществото. 1861-1887-1912“. Велико Търново: Фабер, 2022, което претърпя 6 тиража, беше обявено за най-продаваното научно заглавие на 2022 година и получи "Награда на читателите“ на Столична община. През м. март 2024 г. книгата бе представена премиерно и на Лондонския панаир на книгата.

Ректорът на Шуменския университет проф. д.н. Наталия Витанова връчи почетните знаци на проф. Стоянович.

Поздравления и цветя поднесоха и изпратиха областният управител на област Шумен проф. д-р Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет-Шумен Ася Аспарухова, кметът на община Шумен проф. д-р Христо Христов и заместник-кметът по образование и култура проф. д-р Светла Станкова, председателят на Постоянната комисия по образование към ОбС-Шумен и директор на СУ "Сава Доброплодни“ д-р Албена Иванова-Неделчева, председателят на Студентския съвет докторант Данаил Сотиров.

Преф. Стоянович изнесе академично слово на тема Призив за връщане към нормалността.