"Има неясноти, не знаем кой е антибиотикът. Това, което знам, е, че при режим на дозиране два пъти на ден през 12 часа  втората доза е дошла малко след първата. Това е грешка, която може да стане във всяка една болница по света. Колкото по-голяма е болницата, толкова е по-голям шансът да се случи това, защото хората са пренатоварени". Така коментира случая с поставената погрешка двойна доза антибиотик на бебе в Бургас проф. д-р Георги Момеков, ръководител на катедра "Фармакология“, Фармацевтичен факултет на МУ, пред NOVA.

"Нямам съмнение, че точно в тази болница работят много сериозно, защото те покриват огромен периметър", допълни той. Проф. Момеков каза, че антибиотиците, които се използват в педиатричната и кърмаческа възраст, имат отличен профил на безопасност. Допълнителна доза не крие гигантски рискове", допълни той.

Проф. Момеков коментира и казуса с бракуването на ваксините срещу  COVID-19. "Българинът имаше достъп до всичко или почти всичко, което възникна в рамките на тези две години като превенция и като терапия“, допълни той. Професорът уточни, че темата за ваксините е много дълга. Той даде насоки за поставяне на следваща доза от ваксината срещу COVID-19. Момеков уточни, че COVID-19 се очертава като сезонно заболяване. "Все още не е ясно по какъв начин ще се модифицират тези ваксини, но вървим към сезонна имунизация подобно на тази при грипа“, коментира той.

За грипа той каза, че не можем да осигурим покритие на най-рисковия контингент. Момеков каза, че е важно обществото да разбере ползата от ваксините.