Ще бъдат ли касирани изборите в София заради манипулации в полза на единия от кандидатите, обявен след тях за победител?

България вече има установена съдебна практика, че когато се установят изборни несъответствия, чиито брой и вид е от естество да промени изборния резултат, изборите се касират. Tова каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на ЦИК.

"Ние сега отваряме чувалите, които не са съхранявани както се съхраняват ценни книги, съхранявани са при метлата на кака Пена чистачката. Виждаме нещо друго и казваме: "Окей, това е резултатът." Пак повтарям, с какво сме сигурни, че това, което броим ние в момента е по-истинско от това, което са преброили секциите. Изобщо, стигне ли се до повторно броене в големи изборни райони, това е катастрофа. Когато става въпрос за някое малко кметство - 100 души, 200 души гласували, там може до последната бюлетина да ги изброите и правилно да ги отчетете. Но когато броите големи масиви от данни - десетки и стотици хиляди бюлетини, а тук бюлетините са, на двамата кандидати примерно някъде около 350 000, няма как да не получите такива фалове. Винаги съм препоръчвал, на времето, когато бях заместник-председател на ЦИК и член, това беше около 20 години. Винаги съм препоръчвал комисиите да си гледат работата и да не се брои повторно. Защото повторното броене много често е катастрофа. Окей, да кажем, че експертите кажат има разлика 5000 гласа и съда трябва да касира изборите. Е, добре отново повтарям, защо секционните комисии да са броили грешно, а експертите вярно? Защо докато са били съхранявани тези документи не като ценни книжа, а като боклук в мазето, защото тогава някой не е пипнал нещо? Разбирате ли колко висящо е това положение. Въпреки всичко, аз пожелавам на нашата изборна администрация и на съда да вземат справедливо решение", коментира проф. Константинов.

Подмяна на вота - възможно ли е такава организация за него?

"Аз лично считам, че това е по-скоро теория на конспирацията, но е факт - откакто въведоха машините преди повече от 10 години в България, изборната процедура, бих казал, че тотално се обърка. И то какво се обърка? Не става толкова въпрос за самия резултат, става въпрос, че няма доверие в изборния процес. Половината от хората не вярват на получения резултат, или по-точно, тези, които са загубили - не вярват. Тогава какъв е смисълът от изборите, ако ние няма да сме убедени, че това е резултатът. Така че отново да го кажем - въвеждането на машините в България се оказа изключително вредно, защото то вместо да повиши доверието в изборния процес, срина това доверие до нула. Ето това е вредата от машините", коментира той.