64,1% от анкетираните българи одобряват летището да носи името на Васил Левски. Това каза в ефира на bTV конституционният съдия проф. Атанас Семов, който държи българската история да бъде коректно представяне.

"18 юли е специална дата, защото Васил Левски е най-величавата и безспорна личност в българската история. Той е личност, приета от цялото ни общество. Искам да припомня, наред със завета за чиста и свята република - който се боя, че не разбрахме докрай и не изпълнихме, искам да припомня още няколко. "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи“. "Нашето драгоценно отечество се нуждае от достойни хора, които да го водят“. "На такива хора дай работа – които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“. И най-вече този завет: "Цели сме изгорели от парене и не се научихме да духаме“, каза той.

Проф. Семов подчерта, че най-големият ни проблем и днес е това, че си "оставаме един тежко лъкатушещ народ – не ще да върви напред или го прави много бавно“. "Дори изключително значими и лесно постижими национални задачи ни отнемат много време или остават недовършени“, поясни той.

Конституционният съдия подчерта, че една такава лесна за решаване задача е наименуването на летище София на Апостола. "Искам да попитам властта, какво още е необходимо, за да се прекръсти националното летище да получи името на най-светлата ни историческа личност, така като са наименувани летищата по повечето европейски страни, които са получили имената на техните най-знакови лица“, поясни той.

Проф. Семов припомни, че са минали шест месеца откакто председателят на БАН оповести тази инициатива. Проведе се и широко обществено проучване по темата.

"Помолихме социологическа агенция да провери нагласите на хората. Резултатите показват, че 64,1% от анкетираните одобряват (летището да носи името на Васил Левски – б.р.), 15,5% - не одобряват, а 24% - не могат да преценят. В столицата резултатите са още по-убедителни – над ¾ от софиянци се обявяват за преименуването на летището“, посочи той.