Проектът "Чуждоземци" за облагородяване на екзотичната къща в зооценъра в Добрич е сред финалистите в национален конкурс "Вселена от възможности", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. След гласуване на гражданите проектът на директора на Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в добруджанския град  Християн Христов е събрал над 720 гласа, най-много, в категорията "Зелени проекти". Конкурсът обхваща още две категории - "Дигитални иновации" и "Образование". 

Екзотичната къща в зооцентъра е създадена с подръчни материали и е приспособена като местообитание на животни, които са били конфискувани от компетентните органи. Сред тези животни са игуаната Чочко и саванният варан Ранго. Екипът на Центъра се грижи за животните, за да могат посетителите да се запознаят и с тях наред с останалите обитатели. Това е част от образователната дейност, която екипът развива. Идеята е в бъдеще кътчетата в екзотичната къща да станат повече и да бъдат добавени аквариуми, а животни, станали жертва на "черната търговия", да намерят по-добра съдба. 

"Чрез спасителния център при нас дойдоха няколко дребни екзотични животни – саванен варан, зелена игуана, сладководна змиорка, папагал амазона. Тези екземпляри няма как да бъдат пуснати в естествената си сре news pic 2
© ЦЗПЖ
да, а при нас получават подобаващи грижи. Амбицията ни е неуморима и посредством изпълнението на проекта - облагородяване на екзотичната къща, желаем да осигурим подходящи условия по западен пример на спасените и конфискувани чуждоземци. В поредица от лекции ще предоставим възможност на малки и големи да се доближат до екзотичните видове", това е представянето на концепцията накратко на проектното предложение. И макар че то не е сред победителите в конкурса, все пак идеята е победител заради същността си и поставените цели и ще намери своето осъществяване. От години ЦЗПЖ има приятели, благодетели и спомоществователи.

Жулиета НИКОЛОВА