По предложение на общинските съветници д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, и зам.-кмета Дончо Барбалов в четвъртък Столичният общински съвет ще обсъди продължаване на финансирането на две стипендиантски програми на Столична община. За всяка от тях се предвижда да се отпуснат по 36 хил. лв. годишно, или общо 72 000 лв. от бюджета на Столичната община.

Първата програма е за подпомагане на медицински специалисти по здравни грижи, обучаващи се във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Тя беше приета от СОС през 2018 г. и предвижда отпускане на стипендии на студенти по специалността "Медицинска сестра" и "Акушерка", съобщиха от СОС.

Втората програма е за студенти по направление "Здравни грижи", обучаващи се в

Медицински колеж "Йорданка Филаретова" към МУ-София. Това са младежи, които ще получат степен професионален бакалавър за медицински или рентгенови лаборант, рехабилитатор или масажист. 

Стипендиите, отпускани от Столична община след сключване на договори с кандидатите са по 350 лв. месечно за времето на обучението им.

Срещу тази финансова помощ младежите поемат ангажимент, след завършването си, да работят в общински лечебни заведения или детски ясли в продължение на 1, 2 или 3 години, в зависимост колко време са получавали стипендии.