Продължават ремонтните дейности, касаещи пробива под Централна гара в Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус". Същевременно в ход са подобрения на самата инфраструктура на гарата - пероните, както и самият релсов път.

Всичко това е част от изключително мащабния проект "Развитие на железопътен възел Пловдив", чиято обща стойност е 103 477 234 евро. Източниците му на финансиране са два - финансиране от МСЕ: 87 955 649 евро и национално съфинансиране: 15 521 585 евро.

Развитието на железопътен възел Пловдив представлява физическата връзка между Глобалния проект и другите участъци на Източно-средиземноморския коридор, без изпълнението на която не може да се постигне необходимата оперативна съвместимост.

Основната цел на проекта е да спомогне за изпълнението на поетите от България ангажименти по отношение на участъците от основната мрежа до 2030 г.

Модернизацията на жп възел Пловдив обхваща работи по железопътните линии около Пловдив, където отделните участъци попадат в рамките на трасето на две железопътни линии към Бургас и към Свиленград (турска/гръцка граница). Неговото развитие включва рехабилитация и модернизация на железопътни коловози, съоръжения, контактна мрежа, сигнализация и телекомуникации, както и изграждане на пътни надлези и подлези, заменящи съществуващите прелези.

Предвидените работи ще бъдат изпълнени в съществуващия сервитут, с изключение на някои участъци, където границите на сервитута са изместени, поради промени в геометрията и хоризонталните криви (основно в железопътния участък между гара Пловдив Изток Разпределителна и гара Крумово), където е необходимо отчуждаване на земи.

Част от проекта включва:

- Поставяне на нова перонна настилка на всички перони в гарата;

- Изграждане на нови и подмяна на съществуващите перонни покрития с нови съвременни олекотени конструкции;

- Осигуряване на достъп на лица с намалена подвижност;

- Изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив, включително изграждане на канализационни и вентилационни системи, осветление и видеонаблюдение, както и изграждане на шумозащитни съоръжения и предпазни огради в района на гарата.