През януари Дирекция "Инспекция по труда“ със седалище Смолян продължава с проверки по национална кампания - Спазване на законовите изисквания по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения и по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа в хотели, ресторанти и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Това съобщи за "Фокус“ директорът на Инспекцията инж. Емилия Даракчиева.

"Сред акцентите по време на контролната дейност на Инспекцията по труда е превенцията на недекларирания труд. Работниците и служителите трябва да знаят, че когато се съгласяват да работят без трудов договор, когато договорят по-кратко работно време от реалното и по-ниско възнаграждение от получаваното те губят своите трудови и осигурителни права. Така те или изобщо не трупат осигурителен стаж, (когато работят без трудов договор), или той е по-малко от фактически изработения, което ги лишава от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство. Осигуряването върху по-ниски възнаграждения, от друга страна, намалява размера на обезщетенията“, обясни инж. Даракчиева. Тя допълни, че Сключването на писмен трудов договор с реални клаузи и регистрирането му в Националната агенция за приходите гарантира в най-пълна степен правата и на работещи, и на работодатели. Фиктивните клаузи в трудовите договори ограничават и възможностите за защита на правата, тъй като контролните органи са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства, че работниците или служителите са полагали труд за даден период назад във времето или че са работили повече за по-голямо възнаграждение.

Инж. Даракчиева посочи, че в помощ при оценяването на риска от полагането на недеклариран труд е и разработеният иновативен софтуер. "Той представлява въпросник, който оценява риска от недеклариран труд в различните му направления – работа без трудов договор или при фиктивни условия, нерегламентирани плащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др. Чрез него работниците и служители ще могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират, ако се установи, че полагат такъв труд. Работодателите също могат да проверят доколко прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди да бъдат проверени на място. С попълването на въпросника работникът получава отговори доколко са спазени трудовите му права, какви биха били последствията за него от допусканите нарушения от страна на работодателя му, както и насоки в кои случаи има основание да потърси съдействие от контролните органи“, каза още директорът на Инспекцията по труда в Смолян и уточни, че чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица. Данните имат за цел да се постигне по-добро информиране на работниците и служителите за степента на индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд, а в обработен вид ще послужат за подобряване на информационната и контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с акцент върху справянето с недекларирания труд.

Нели ГЕРГЬОВСКА