Продължават обсъжданията на одобрените концепции за интегрирани териториални инвестиции на територията на Великотърновска област. През тази седмица обществените срещи има в Горна Оряховица и Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Тази в железничарския град се проведе вчера при умерен интерес.

От Областния информационен център в старата столица уточняват, че чрез интегрираните териториални инвестиции ще се реализира т. нар. Интегриран териториален подход за инвестиране на европейски средства, който е основен за програмния период до 2027 година/ "Концепциите за ИТИ съдържат една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на съответния регион. При изпълнението им основно е изискването за участие на широк кръг заинтересовани страни, които в партньорство да осъществят предвидените дейности. Целта на публичните обсъждания е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен регион (СЦР), който да ги вземе под внимание, преди да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение и да одобри общата програмна концепция за развитие на СЦР“, допълват от ОИЦ.

Днес срещата ще е от 10:00 часа в ритуалната зала на Община Велико Търново. Там ще бъдат обсъдени концепциите: - "Интегрирана подкрепа за Велико Търново - Укрепване на свлачища на територията на община Велико Търново“ с кандидат Община Велико Търново; - "Обособяване на Старопланински хъб от рекреационни зони за устойчив туризъм и зелени пространства за културни и социални иновации“ с кандидат ТД "Трапезица-1902“; - "Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“ с кандидат НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ и партньор МДТ "К. Кисимов“ – В. Търново; - "Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на СЦР, област Велико Търново“ с кандидат Агенция "Пътна инфраструктура“.

Във връзка с публичните консултации на интернет страниците на кандидатите ще бъдат публикувани индивидуални съобщения за провеждане на всяко събитие, които ще съдържат и линкове към презентации с информация за концепциите, както и онлайн анкети. Всички заинтересовани страни ще могат да се запознаят с дейностите по съответните КИТИ и да дадат своето мнение, както и да направят възражения или препоръки по предвидените в концепциите дейности и инвестиции.

Екипът на ОИЦ – Велико Търново остава на разположение на всички заинтересовани страни  и широката общественост, относно въпроси, свързани с публичните консултации на Концепциите за ИТИ, предвиждащи изпълнението на дейности в общините от Великотърновска област.