Продължава усърдната работа на строителната площадка за пробива под централна жп гара, видя репортер на Агенция "Фокус". Целта е да се навакса загубеното време покрай съдебното дело, заведено от бившия концесионер на гарата Миролюб Столарски.

Строителите от "Трейс груп холд" са се концентрирали от южната страна на гарата и вече са стигнали до бившите хали в "Кючук Париж". Тунелът минава между автогара "Родопи" и магазин "Билла" без да засяга терена на стадион "Тодор Диев". Движението в началото на "Димитър Талев" след кръстовището с "Кукуш" е спряно и улицата е затворена. За гражданите, които пътуват с автобуси от автогара "Родопи", е направен безопасен пешеходен проход покрай изкопа. Дейностите тук се очаква да приключат през април догодина.

Едновременно с изграждането на автомобилното трасе се работи и по самата гара. Подменят се релсите и се обновяват пероните. 

Пробивът под централна гара се прави по проект на НКЖИ за модернизация на жп възел Пловдив. В началото на 2023 г. трябва да започнат същинските строителни дейности от северната страна на централна гара. Реализацията тук ще е доста  сложна, защото, освен тунела, ще трябва се измести главния канализационен колектор на булевард "Христо Ботев" и да се направи реконструкция на газопровода и топлопровода в района. 

Самият тунел под гарата е с дължина около 700 метра. Единият вход/изход е на юг, на ул. "Македония" и в тази посока се работи от миналия ноември. Другият вход/изход е до бившето кино "Гео Милев" на бул. "Васил Априлов". Подземното трасе ще има две платна с габарит по 13.5 метра. Предвидени са две спирки на градския транспорт.

Изграждането на транспортно-комуникационното съоръжение под централната жп гара на Пловдив е на стойност 90 милиона лева, осигурени по механизма "Свързана Европа". Изпълнител на обекта е "Трейс груп холд", който трябва да го  завърши до края на 2023 г. Пробивът е част от мащабния проект "Развитие на железопътен възел Пловдив", с обща стойност 103 477 234 евро. По-голяма част от сумата 87 955 649 евро е от МСЕ, а националното съфинансиране е в размер на 15 521 585 евро.